VvTW - Vereniging Vrienden van TwentseWelle

Stacks Image 36
Hierboven kunt u informatie zien over een eventueel andere opzet van de organisatie van museumvrienden

DIALECTAVOND MET LUISTERLIEDJES IN ‘t TWENTS

9 maart 2017

U kunt hier het lezingen/excursie-programma downloaden:
Excursies_en_lezingen.pdf
 
=========================

LEZING: “Rusluie in Sint Petersburg”
Datum: Donderdag 8 maart 2018, 20.00 - 22.15 uur
Locatie: Museum TwentseWelle
Spreker: mw. Marie-Therèse Ter Haar
Coördinator: Corry Vogelzang, VvTW
Toegang: leden VvTW/KNNV gratis
niet-leden € 3,-
Koffie/thee: € 1,50 svp gepast meenemen
VvTW-leden moeten hun lidmaatschapskaart meenemen!

In de 18e eeuw trekken vanuit het Overijsselse plaatsje Vriezenveen velen naar het mysterieuze Rusland. De mensen noemen hen ‘Rusluie’. Ze vertrekken met huifkarren volgeladen met textiel, linnen en zaden. Al binnen enkele jaren na hun aankomst in Rusland schrijven de Vriezenveners aan hun familie dat zij grachtenpanden en vooraanstaande huizen hebben betrokken; hun handel floreert.
Tot 1917 zijn grote delen van Sint Petersburg in handen van Vriezenveners. Na 1917 worden alle bezittingen van 'Rusluie' geconfisqueerd. Tot op de dag van vandaag zijn er echter monumentale gebouwen in Sint-Petersburg die getuigen van hun welvaart.

=========================
LEZING: “Weidevogels”
Datum: Dinsdag 20 maart 2018, 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Museum TwentseWelle
Spreker: mw. Astrid Kant
Coördinator: Wim Lengton, VvTW
Toegang : VvTW/KNNV leden gratis;
niet-leden € 3,-
Koffie/thee: € 1,50 svp gepast meenemen
VvTW-leden moeten hun lidmaatschapskaart meenemen!

Weidevogels zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Maar de aantallen nemen af. Door goed beheer is hier nog veel te winnen en dat begint met goede kennis. Veel boeren, burgers en buitenlui zoeken actief naar nesten van weidevogels, markeren ze en brengen ze in kaart. Zij zien vaak alleen de weidevogels en hun nesten. Het grootste deel van de broedcyclus blijft echter voor velen verborgen en juist dat is zo leuk om te observeren. Wat gebeurt er allemaal in en rond de nestkom en hoe weten de ouders hun kuikens groot te brengen?
Astrid Kant licht graag een tipje van deze sluier op. Om het wel en wee van onze weidevogels vast te leggen zit Astrid al bijna dertig jaar met haar telelens in haar zelfgemaakte schuilhutten tussen de weidevogels. Zij legt van zeer dichtbij het broedgedrag van de weidevogels op beeld vast en probeert hiermee de weidevogels een beschermend duwtje in de rug te geven. Astrid Kant is een weidevogelbeschermster in hart en nieren. Dat komt tot uiting tijdens haar vele lezingen en haar fraaie boek "
Weidevogels". Laten we hopen dat dit een inspiratiebron voor velen zal zijn en de drempel verlaagt om deze oer-Hollandse vogels de bescherming te geven die ze verdienen.

=========================

Een van de mooiste lezingen werd in 2016 gegeven door Rob Reijnen. Hij is fotografisch al meer dan 40 jaar bezig in de natuur en heeft in 2009 de fotowedstrijd van National Geographic gewonnen. In januari 2016 heeft ditzelfde magazine een artikel met beelden over ijsberen van hem gepubliceerd. In dezelfde periode gaf een expositie van hem in het Ton Schulten-museum in Ootmarsum ook een beeld van zijn voorkeur voor winterse beelden.
Schermafbeelding 2017-04-17 om 14.58.21
Museum TwentseWelle
Nu te zien: Expositie Van nul- tot duizendpoot.

=========================

Op de koffie: dinsdag 30 januari 2018, 11.00 uur
Alke de Kroes is dessin-ontwerpster en stylist en ze was eigenaar van een dessinontwerpstudio en stofdrukkerij. Als vrijwilliger bij TwentseWelle ontfermt ze zich al jaren over de indrukwekkende collectie dessins. In deze 'Op de koffie!' vertelt zij hierover.
Iedere laatste dinsdag van de maand organiseert het museum een koffie-ochtend. Deze start om 11.00 uur met verse koffie op een bijzondere plek in het museum. Tijdens de koffiemorgen komt een van de medewerkers of vrijwilligers van het museum iets vertellen over de collectie, bijzondere objecten of wordt het publiek meegenomen voor een kijkje achter de schermen.
We starten om 11.00 uur. De entree is 5 euro. Incl. koffie natuurlijk. Korting voor leden.


=========================

Ingelaste lezing
Op donderdagavond 22 februari 2018 geeft de bekende steentijdarcheoloog Marcel Niekus een lezing over archeologische en paleontologische vondsten uit de Noordzee.
 
De lezing is tot stand gekomen in samenwerking met AWN  afdeling Twente

 
Steentijd uit de Noordzee. Meer dan een catch of the day?
Het is al jaren bekend dat uit de Noordzee archeologische voorwerpen en dierlijke resten worden opgevist die getuigen van het pleistocene en vroeg-holocene landschap dat daar tot zo’n 8000 jaar geleden lag. De laatste jaren zorgen de zandsuppleties van de Nederlandse stranden en grote infrastructurele werken, zoals de Tweede Maasvlakte en de Zandmotor, dat er steeds meer artefacten en menselijke en dierlijke resten opduiken. Die variëren van het welbekende schedelfragment van ‘Krijn’ de eerste Nederlandse Neanderthaler, tot vele benen pijl- en speerpunten en van faunaresten met bewerkingssporen tot bijzondere vuurstenen artefacten. Ook menselijke botresten worden regelmatig gevonden, sommige zelfs met snijsporen van vuurstenen werktuigen! Vaak wordt gedacht dat dit vooral leuke museale vondsten betreft, maar tegelijkertijd dat ze vanwege het ontbreken van een landschappelijke- en archeologische context, wetenschappelijk gezien van beperkte waarde zijn. In deze presentatie zal ik trachten om dat beeld te nuanceren. Een aantal ontdekkingen, waaronder een paar recente, uit de steentijd van de Noordzee zullen de revue passeren waarbij ook wordt ingegaan op de waardevolle bijdrage die ze leveren aan onze kennis over de Steentijden in Noordwest-Europa.
De lezing wordt op donderdagavond 22 februari gegeven in Museum TwentseWelle  van (Let op!) 19.30 uur tot 21.30 uur .
AWN/VvTW/KNNV  leden gratis, niet-leden €3, Koffie/thee €1,50.

=========================